Simptomat e fundit të jetës së kancerit metastatik të gjirit


Simptomat e fundit të jetës së kancerit metastatik të gjirit

Kanceri metastatik i gjirit ndodh kur kanceri përhapet nga gjiri në një pjesë tjetër të trupit. Simptomat dhe trajtimi për këtë fazë të kancerit të gjirit janë të ndryshme nga ato të fazave harmoniqhealth.com të mëparshme.

Mjekët mund t’i referohen gjithashtu kancerit metastatik të gjirit si kancer i përparuar i gjirit ose kancerit të gjirit në fazën 4.

Shumë njerëz jetojnë me muaj ose vite pasi një profesionist i kujdesit shëndetësor ka diagnostikuar kancerin metastatik të gjirit. Trajtimi mund të ndihmojë një person të jetojë më gjatë dhe të ngadalësojë përparimin e kancerit.

Si një person me kancer metastatik të gjirit i afrohet fundit të jetës, qasja e tyre e trajtimit mund të zhvendoset në kujdesin paliativ.

Qëllimi i kujdesit paliativ është të përmirësojë cilësinë e jetës. Kujdesi paliativ ndihmon një person të përballojë simptomat e jetës së fundit dhe të përqendrohet në rehatinë fizike, emocionale dhe shpirtërore dhe mirëqenien e personit dhe të dashurve të tyre.

Në këtë artikull, ne diskutojmë simptomat e fundit të jetës dhe kujdesin për njerëzit me kancer metastatik të gjirit. Ne gjithashtu shikojmë nivelet e mbijetesës 5-vjeçare për këtë fazë të kancerit të gjirit.

Simptomat e kancerit metastatik të gjirit

Simptomat e kancerit metastatik të gjirit janë të ndryshme nga ato të kancerit të gjirit në fazën e hershme. Kjo për shkak se kanceri është përhapur në organet e tjera dhe po prek sistemet e tjera të trupit, si dhe gjoksin e prekur.

shumicën e kohës, kanceri metastatik i gjirit prek në kocka, mushkëri, tru ose mëlçi.

Të kesh një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme nuk do të thotë që një person ka kancer metastatik të gjirit. Sidoqoftë, kushdo që përjeton këto simptoma duhet të shohë një mjek për një vlerësim.

Simptomat e metastazës së kockave

Kanceri metastatik i gjirit më së shpeshti përhapet në kocka. Simptomat e metastazës së kockave përfshijnë:

 • Dhimbje në kocka ose nyje, të cilat mund të jenë konstante ose bëhen më keq me aktivitetin
 • dhimbjen e shpinës ose qafës
 • Rreziku i rritur i frakturave të kockave
 • mpirja ose dobësia në zona të caktuara të trupit
 • Problemet e urinimit
 • nauze
 • Mungesa e oreksit
 • Etja ekstreme
 • Një kollë e thatë që nuk shkon larg
 • Problemet e frymëmarrjes ose gulçimin e frymës
 • Folezing
 • Kollitja e gjakut dhe mukusit
 • Dhimbje në zona e gjoksit ose mushkërive
 • Ndryshimet në vizion
 • Vështirësitë e dëgjimit
 • Problemet e ekuilibrit ose marramendjet
 • Vështirësia e lëvizjes së pjesëve të caktuara të trupit
 • Ndryshimet në humor ose personaliteti
 • Problemet e kujtesës
 • Konfuzion
 • Konfiskimet

Kanceri përhapet në mëlçi, mund të shkaktojë:

 • verdhëza, e cila është një zverdhje e lëkurës dhe syve
 • ënjtje në bark për shkak të një ndërtimi të lëngjeve
 • Dhimbje rreth mëlçisë ose rajonit të sipërm të djathtë të barkut
 • skuqje ose kruajtje

Kur kanceri metastatik i gjirit ndalon t’i përgjigjet trajtimit, një person dhe ekipi i tyre i kujdesit shëndetësor mund të vendosin të zhvendosin fokusin në kujdesin e jetës së fundit. Gjatë kësaj kohe, një person mund të përjetojë simptoma të kancerit metastatik të gjirit përveç simptomave të jetës së fundit. Këto mund të përfshijnë:

 • Dhimbja: Kanceri mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme ndërsa përparon.
 • Lodhja: Ndërsa trupi vazhdon të përballojë përhapjen e kancerit, është e zakonshme të ndjeheni shumë të lodhur. Një person afër fundit të jetës mund të flejë për shumë orë në ditë.
 • Vështirësitë e frymëmarrjes: Frymëmarrja mund të bëhet e vështirë për disa arsye. Ndonjëherë, mukoza ndërtohet në mushkëri ose fyt, duke bllokuar pjesërisht në rrugët e frymëmarrjes. Kjo mund të ndikojë në frymëmarrje dhe të shkaktojë vështirësi në gëlltitje. Ndërtimi i lëngjeve në bark, ose ascitet, mund të bëjë presion në mushkëri dhe ta bëjë më të vështirë për ta zgjeruar. Ascites është i zakonshëm në kancerin e gjirit që është përhapur në mëlçi.
 • Mungesa e oreksit: isshtë normale që një person të interesohet më pak për ushqimin drejt fundit të jetës. Një gojë e thatë dhe fyt, ndryshime në shije dhe erë dhe një nevojë e zvogëluar për kalori mund ta bëjë të vështirë për një person të hajë. Nauze dhe kapsllëk gjithashtu mund të zvogëlojnë oreksin.
 • Humbja e peshës: Njerëzit me kancer metastatik të gjirit mund të humbasin peshë për disa arsye. Ndërsa oreksi i tyre zvogëlohet, marrja e tyre e kalorive bie gjithashtu. Përveç kësaj, qelizat e kancerit konsumojnë shumë nga kaloritë që personi ha.
 • Konfuzioni: Konfuzioni dhe çështjet e kujtesës janë të zakonshme në kancerin e fazës së vonë. Simptoma të tilla mund të vijnë dhe të shkojnë.
 • issuesështjet e tretjes: Kanceri metastatik mund të ngadalësojë ose prishë tretjen, e cila mund të çojë në vjellje, të vjella, kapsllëk dhe probleme të tjera të tretjes.
 • Ndryshimet emocionale: Përballja me fundin e jetës mund të shkaktojë depresion, ankth, lëkundje të humorit, stres dhe një larmi emocionesh.

Të gjitha këto simptoma janë normale pasi kanceri përparon. Trajtimi i fundit i jetës përqendrohet në sigurimin e lehtësimit nga këto simptoma dhe përmirësimin e cilësisë së jetës.

Kujdesi i fundit i jetës

Simptomat e fundit të jetës mund të jenë të vështira për dikë me kancer metastatik të gjirit për të përballuar, por kujdesi paliativ mund të ndihmojë.

Disa njerëz zgjedhin të marrin kujdes paliativ në shtëpi nga infermierë dhe profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor. Të tjerët mund të zgjedhin të marrin kujdesin e tyre në një klinikë që specializohet në trajtimin e jetës së fundit dhe kujdesin paliativ.

Një person me kancer metastatik të gjirit mund të dëshirojë të flasë me miqtë, anëtarët e familjes dhe ekipin e tyre të kujdesit shëndetësor për preferencat e tyre të kujdesit.

Një diskutim rreth masave të rehatisë, ku një person do të dëshirojë të marrë kujdesin e tyre, kërkesat fetare ose shpirtërore, dhe preferencat e varrimit mund të jenë të vështira për t’u filluar. Sidoqoftë, diskutimi i këtyre detajeve paraprakisht mund të ndihmojë që muajt e fundit të një personi të jenë më të rehatshëm, dhe se kujdestarët mund të nderojnë dëshirat e personit sa më shumë që të jetë e mundur.

Trajtimi për simptomat fizike

Disa ilaçe mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes. Shoqëria Amerikane e Kancerit (ACS) kërkon që një person nuk duhet të durojë dhimbje në muajt dhe ditët e fundit të jetës.

Shumë njerëz gjejnë lehtësim me ilaçe opioide, por këto mund të shkaktojnë efekte anësore siç janë lodhja dhe kapsllëku. Një person mund të përdorë opioide në kombinim me ilaçe të tjera për lehtësimin e dhimbjes, të tilla si acetaminofeni ose ibuprofen.

Ilaçet e tjera, të tilla si antidepresantët dhe ilaçet kundër antiseizimit, gjithashtu mund të trajtojnë disa lloje të dhimbjes.

Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë ilaçe për nauze dhe të vjella. Disa ilaçe për trajtimin e nauze mund ta bëjnë një person të përgjumur. Sidoqoftë, këto ilaçe mund të ndihmojnë njerëzit të hanë dhe të pinë më shumë ose thjesht ta bëjnë më të lehtë për ta të funksionojnë dhe bashkëveprojnë me njerëzit e tjerë.

Kujdesi emocional dhe shpirtëror

Kujdesi i fundit i jetës gjithashtu përfshin terapi emocionale, mendore dhe shpirtërore. Ekipi i kujdesit shëndetësor të një personi mund të përfshijë punonjës socialë, këshilltarë, profesionistë të shëndetit mendor dhe këshilltarë fetarë ose shpirtërorë.

Sipas Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës, deri në 40 përqind të njerëzve me kancer përjetojnë shqetësime serioze mendore. Kjo mund të përfshijë ankthin, depresionin, sulmet e panikut dhe çrregullimin e stresit post-traumatik (PTSD).

Ilaçet, terapia, ritualet fetare ose shpirtërore dhe grupet mbështetëse mund të ndihmojnë një person të përballojë çështjet e shëndetit mendor dhe stresin gjatë kësaj kohe të vështirë.

Kujdestarët gjithashtu mund të kenë nevojë për ndihmë për stresin, ankthin dhe depresionin. Ekipi i kujdesit paliativ zakonisht mund të sigurojë mbështetje dhe këshilla për kujdestarët për nevojat e tyre emocionale.

Aplikacioni Healthline i Kancerit të Gjirit u siguron njerëzve qasje në një komunitet në internet të kancerit të gjirit, ku përdoruesit mund të lidhen me të tjerët dhe të fitojnë këshilla dhe mbështetje përmes diskutimeve në grup.

Roli i kujdestarëve

Kujdestarët gjithashtu luajnë një rol jetësor për të ndihmuar një person me kancer të jetë sa më i rehatshëm. Për të ndihmuar, një kujdestar mund të:

 • Ndihmoni ata jashtë shtratit. Ndihmoni personin të ngrihet, nëse ata janë në gjendje, çdo 1-2 orë. Nëse ata nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë, ndihmojini ata të kthehen në shtrat për t’i mbajtur të qetë dhe për të shmangur plagët e shtratit.
 • Krijoni një mjedis të rehatshëm. Mbajeni dhomën e personit në një temperaturë të rehatshme. Nëse janë të ftohtë, merrni ato batanije shtesë. Shmangni përdorimin e pads ngrohjes dhe batanije elektrike, të cilat mund të shkaktojnë djegie. Gjithashtu, sigurohuni që dhoma të jetë e ajrosur mirë, siç është hapja e dritareve ose përdorimi i tifozëve, në mënyrë që personi të mund të marrë frymë më lehtë.
 • Kuptoni modelet e tyre të ngrënies. Mos e detyroni një person të hajë ose të pijë nëse mjeku nuk udhëzon ndryshe. Kujdestarët mund të shqetësohen ose të shqetësohen kur një person me kancer nuk ha. Sidoqoftë, ata duhet të përpiqen të kuptojnë se mund të jetë e vështirë ose e pamundur që personi të hajë ose të pijë kur ndjehen të sëmurë, janë të rraskapitur ose nuk kanë oreks. Provoni patate të skuqura akulli për ta mbajtur gojën me lagështi.
 • Ndihmoni ata të ruajnë nivelin e tyre të energjisë. Vetëm lejo që vizitorët që personi dëshiron të shohë. Nëse personi është i rraskapitur, kufizoni vizitorët ose kërkoni që ata të vijnë në dhomën e personit për të shmangur udhëtimet e panevojshme nga shtrati.
 • Monitoroni nivelin e tyre të dhimbjes. Shikoni për shenja dhimbjeje ose sikleti. Groaning, grimacing ose shfaqja e shqetësuar mund të jenë shenja që një person ka dhimbje. Punoni me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor për të siguruar që ata po marrin kontroll të duhur të dhimbjes nëse personi nuk mund ta bëjë këtë vetë.
 • Ndryshoni pozicionin e tyre. Ndihmoni ata të provojnë pozicione të ndryshme, të tilla si të mbështeten në jastëkë, për t’i ndihmuar ata të marrin frymë më lehtë dhe të bashkëveprojnë me të tjerët.
 • Jini të durueshëm. Kuptoni nëse personi nuk mund t’i mbajë mend gjërat ose sillet ndryshe. Shpjegojuni vizitorëve, nëse është e nevojshme, në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për këto ndryshime para se të bashkëveprojnë me individin.
 • Thuaj gjëra ngushëlluese. Mbani në mend se personi mund të jetë në gjendje t’ju dëgjojë, edhe nëse duket se janë në gjumë ose nuk janë në gjendje të flasin. Kjo mund të jetë një mundësi për të ndarë kujtimet e preferuara ose fjalët ngushëlluese me ta. Shmangni thënien e gjërave që mund të shkaktojnë stres të panevojshëm para tyre.

Normat e mbijetesës

Sipas Shoqatës Amerikane për Onkologji Klinike, në vitin 2018, mjekët do të diagnostikojnë kancerin invaziv të gjirit në rreth 268.670 njerëz në Shtetet e Bashkuara.

ACS shprehet se shkalla e mbijetesës relative 5-vjeçare për njerëzit me kancer metastatik të gjirit është rreth 22 përqind. Kjo do të thotë që njerëzit me kancer metastatik të gjirit janë 22 përqind aq të mundshëm sa njerëzit pa gjendje të jetojnë të paktën 5 vjet pas diagnozës.

Sidoqoftë, shumë faktorë mund të ndikojnë për sa kohë jeton një person me kancer metastatik të gjirit, duke përfshirë:

 • Lloji i kancerit të gjirit
 • Faza e kancerit të gjirit
 • ku kanceri është përhapur në
 • sa mirë i përgjigjet kanceri në trajtim
 • çdo çështje tjetër shëndetësore që personi ka

Pikëpamja e të gjithëve është e ndryshme. Shtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet se normat e mbijetesës janë vetëm vlerësime, dhe se mjekët i bazojnë këto shifra në të dhëna nga të paktën 5 vjet më parë. Përparimet e vazhdueshme në trajtimet e kancerit do të thotë që niveli i mbijetesës po përmirësohet.

Përmbledhje

Simptomat e fundit të jetës së kancerit metastatik të gjirit ndryshojnë nga personi në person. Duke marrë parasysh nevojat unike fizike, emocionale dhe shpirtërore të një personi gjatë kësaj kohe mund t’i ndihmojë ata të kenë cilësinë më të mirë të mundshme të jetës në javët ose muajt e tyre të fundit.

Lexoni artikullin në spanjisht.

 • Kanceri i gjirit
 • Kanceri/Onkologjia
 • Kujdesi Paliativ/Kujdesi për Hospice
 • Shëndeti i Grave/Gjinekologjia e Grave